La Fundació i l’Ajuntament de Banyoles presenten l’exposició ‘Escultures transitables’ de l’arquitecte Josep Miàs

09/05/2022

L’exposició Escultures Transitables es podrà visitar fins al 30 de novembre a l’Espai Eat Art de Banyoles.

La Fundació Lluís Coromina i l’Ajuntament de Banyoles presenten l’exposició Escultures transitables de Josep Miàs, arquitecte nascut a Banyoles i fundador del reconegut estudi MIAS Architects. La mostra, que posa en relleu una de les obres més significatives de MIAS –La remodelació del Barri Vell de la ciutat de Banyoles-, és un recull de les maquetes escultòriques exposades per l’estudi al Centre Pompidou de París l’any 2020 i el Museu del Disseny de Barcelona l’any 2021. La mostra, que tindrà lloc a diversos espais de Banyoles, s’inaugurarà el pròxim dimecres 11 de maig a les 18:30 h a l’espai expositiu municipal Can Tarradas, i comptarà amb la presència de Lluís Coromina, president de la Fundació; Miquel Noguer, alcalde de Banyoles; Albert Tubert, regidor d’Urbanisme i Medi Ambient de Banyoles; Marc Riera, president de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC); Ricard Planas, director de la Fundació i editor de la revista Bonart, i el propi Josep Miàs. Tot seguit, l’acte inaugural continuarà a l’Espai Eat Art, on es visitarà una altra part de l’exposició.

Després d’haver passat pel Centre Pompidou de París (2020) i el Museu del Disseny de Barcelona (2021), les maquetes escultòriques de Josep Miàs i el reconegut estudi MIAS Architects arriben a Banyoles amb l’exposició Escultures transitables. Una mostra que recull tot un seguit de peces arquitectòniques, fetes a escala reduïda, que han perdut el seu caràcter funcional i han esdevingut objectes tridimensionals orgànics i geomètrics, d’una bellesa poètica i abstracta extraordinària. L‘exposició, que s’emmarca en un global d’accions arreu de la capital del Pla de l’Estany, ha estat comissariada per Ricard Planas i vol posar en relleu una de les obres més significatives de MIAS: La remodelació del nucli antic de la ciutat de Banyoles (Premi International Stone Awards 2013, Premi Catalunya Construcció 2009 i Premi d’Arquitectura Comarques de Girona 2007).

Organitzada per la Fundació Lluís Coromina i l’Ajuntament de Banyoles, la mostra Escultures transitables estarà dividida en diverses parts i es podrà visitar a diversos espais de la ciutat, com l’espai Can Tarradas, on es podran veure algunes de les maquetes escultòriques més rellevants de l’estudi MIAS Architects des de la seva fundació l’any 2000 -com el projecte del Mercat de la Barceloneta (Premi Ciutat de Barcelona  2007), el Golf de Fontanals (Premi AJAC) i el Nucli antic de Banyoles-, i l’Espai Eat Art, on també s’exposaran diversos treballs del reconegut estudi. Posteriorment, la mostra s’ampliarà amb noves maquetes i diverses activitats a altres espais de Banyoles: entre d’altres, el mes de juny es presentarà una nova part de l’exposició al Puntal – Laboratori de les Arts de la Fundació Lluís Coromina (més informació en aquest enllaç); al juliol es realitzarà una acció teatral al Claustre del Monestir de Sant Esteve, a càrrec del grup Cor de Teatre (més informació en aquest enllaç), i al setembre tindrà lloc la presentació d’un llibre que recollirà la trajectòria i obra del reconegut arquitecte.

L’exposició, que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Girona, l’estudi MIAS Architects, la revista Bonart Cultural, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i les empreses Vidresif i DecoArt, es podrà visitar fins al mes de setembre. La inauguració tindrà lloc el pròxim dimecres 11 de maig a Can Tarradas (18:30 h) i l’Espai Eat Art. A continuació s’indiquen els horaris de visita de cada espai:

  • Can Tarradas (Carrer Mossèn Jacint Verdaguer, 17) – De dilluns a divendres de 9 h a 20 h
  • Espai Eat Art (Plaça Major, 33) – Divendres de 17 h a 20:30 h; dissabtes de 10:30 h a 13:30 h i de 17 h a 20:30 h, i diumenges de 10:30 a 20:30 h
  • Puntal – Laboratori de les Arts (Carrer Girona, 161) – Horaris a convenir al telèfon 972 58 34 77 – Més informació en aquest enllaç

 

Les exposicions a París i Barcelona

L’octubre de 2020, el Centre Pompidou de París va inaugurar l’exposició monogràfica Unpredicatble Traces, una mostra que reconeixia la trajectòria professional i rellevància internacional del treball de l’arquitecte Josep Miàs, nascut a Banyoles l’any 1966. El museu francès, que va tancar l’exposició l’octubre del 2021 i només va poder obrir-la al públic durant uns mesos per culpa de la crisi sanitària, va adquirir 42 maquetes, 18 dibuixos i 20 gravats del reconegut arquitecte per la seva Col·lecció Permanent.

Poc després, el novembre de 2021, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona van presentar l’exposició The Making of Making (Architecture) al Museu del Disseny  de Barcelona, una mostra antològica que també destacava i reconeixia la rellevància internacional del treball de l’estudi MIAS Architects, amb més de 500m2 d’espai expositiu que feien un recorregut per les diferents obres del despatx d’arquitectes entre els anys 2000 i 2020. Aquesta exposició, formada per maquetes, dibuixos i fotografies del procés constructiu i de les obres finals, era la primera mostra del museu barceloní dedicada d’un arquitecte encara en actiu.

L’exposició Escultures transitables de Banyoles agafa el relleu de les mostres de París i Barcelona, i es desplega per diversos espais de la capital del Pla de l’Estany en una mostra única formada per maquetes conceptuals a escala A3 de diferents projectes de l’estudi MIAS, on el filferro ressegueix  i construeix els dibuixos que prèviament s’han fet amb llapis sobre el paper.

 

Josep Miàs i l’estudi MIAS Architects

MIAS Architects és un estudi d’arquitectura amb seu a Barcelona, fundat l’any 2000 per l‘arquitecte d’origen banyolí Josep Miàs. Després d’haver cursat els seus estudis a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, va treballar amb l’arquitecte Enric Miralles entre els anys 1990 i 2000. Reconegut per les seves propostes imprevisibles, innovadores i experimentals, Miàs basa les seves obres amb diversos aspectes socials, culturals, històrics i econòmics, i incorpora en el seu treball la investigació formal, la recerca  tecnològica i el comportament estructural dels edificis, així com l’experimentació amb nous  materials i la recerca en l’àmbit de la sostenibilitat, oferint propostes inèdites i sorprenents. Per aquesta raó, i gràcies als seus projectes i dissenys singulars, l’estudi MIAS Architects s’ha convertit en un referent en el món de l’arquitectura.

L’estudi és conegut internacionalment per projectes com el Club de Golf Fontanals, la transformació  del Centre Històric de Banyoles, el nou Mercat de la Barceloneta, les intervencions al Parc d’Atraccions del Tibidabo, el 22@ Plug-in Building o el iGuzzini Illuminazione HQ a Barcelona, entre d’altres.  Així mateix, l’estudi MIAS ha estat  guardonat amb diversos premis nacionals i internacionals entre els que destaquen el International Stone Architecture Award (2013), el Architizer Building of the World Award (2013), el Archdaily Best Building of the Year Award (2011), el Premi al Millor Equipament Educatiu d’Espanya en els Premis Arquitectura A+ (2011), el Premi Catalunya Construcció 2009 o l’AIA New York City Recognition for International Relevance (2013), entre molts altres.

L’obra de Miàs, que ha estat exposada i publicada internacionalment, s’ha pogut veure a destacades exposicions com el COAC (Barcelona), Nuevos Ministerios (Madrid), Cité de l’Architecture (París), Stadelschule (Frankfurt),  Architektur Forum (Zurich), TU University (Berlin) o Bartlett School of Architecture (Londres), entre moltes altres.



@fundaciocoromina · 23 de maig de 2014 A la presentació amic i candidat Llançà @perevilafulcara . Honest i que sap el que és treballar fora de la política! http://t.co/8tGql5gs1A Compartir
@fundaciocoromina · 23 de maig de 2014 El centre cultural la Mercè de Girona acollirà el dijous 23 de gener, a les vuit del vespre, l’acte d’obertura del festival Pepe Sales, dedicat enguany a Juan Eduardo Cirlot i organitzat. Compartir


ART I PAISATGE
FUNDACIÓ LLUÍS COROMINA. C. Girona, 161 - 17820 Banyoles (Girona).
T. 972 58 34 77 - fundacio@fundaciolluiscoromina.org - fundacio@fundaciolluiscoromina.cat - Avís legal